Chcete zdravou superpotravinu, která roste přímo na vaší kuchyňské lince? Seznamte se s klíčky – malými výživovými bombami, které zvládnete vypěstovat i bez zahrady, hlíny a zahradnických schopností. Ale vy už je určitě znáte a jen hledáte návod, jak pěstovat klíčky doma!
Proč se vrhnout na klíčení?
Žádná hlína, žádné speciální vybavení, jen semínka, voda a trocha trpělivosti. A výsledek? Čerstvá, křupavá zeleninka nabitá vitamíny. Klíčením se v semínkách aktivují enzymy, které zvyšují jejich výživovou hodnotu.
Nejlepší na tom je, že klíčky nepotřebují žádnou zahradnickou zručnost ani speciální podmínky. Takže pokud jste si kdy mysleli, že zahradničení není pro vás, klíčky vás přesvědčí o opaku.
Jak si doma vypěstovat klíčky?
Ne všechna semena jsou vhodná ke klíčení. Je důležité zvolit taková, která jsou neošetřená chemikáliemi a ideálně bio. Půlený hrách vám také nevyroste, ať už ho zaléváte sebevíc. Zkusit to ale můžete i s neloupanou čočkou nebo cizrnou ze spíže. I můj první pokus s klíčením probíhal dost improvizovaně a bez nákupu speciálních surovin!
Nejchutnější semena na klíčení
Mungo fazole – šťavnaté, lehce nasládlé, křupavé
Určitě je znáte z polévky Pho. Skvělé do asijských jídel, wok pokrmů, salátů nebo na jinou vychytanou “pholévku”. Třeba nějakou s domácím kimči!


Ředkev a ředkvička – ostrá, lehce pálivá, osvěžující
Perfektní do sendvičů, na chleba s máslem nebo do pikantních salátů s hořčičnou zálivkou.
Slunečnice – máslová, jemně oříšková
Výborná na domácí pomazánky nebo jako ozdoba pečiva.
Hrášek – sladký, šťavnatý, připomíná mladý hrášek
Ideální do salátů, polévek nebo jako fresh příloha k hlavnímu jídlu. Dá se i podusit na másle.
Klíčení krok za krokem
Je to naprosto blbuvzdorné! Návod má jen 3 kroky a nemůžete se splést.
Namočte semena
Semena nasypte do misky nebo klíčící nádoby a zalijte čistou vodou. Většina semen potřebuje 6 až 12 hodin namáčení, aby se aktivovalo klíčení. Menší semínka, jako vojtěška nebo brokolice, si vystačí s kratší dobou, větší jako mungo můžete klidně nechat do druhého dne.
Pravidelně oplachujte
Vodu slijte a semena důkladně propláchněte. Poté je nechte ve vlhkém, ale dobře větraném prostředí. Oplachujte je dvakrát denně, aby zůstala čerstvá a nezačala plesnivět. Já osobně preferuji klíčení ve tmě, ale můžete si klidně trochu zaexperimentovat!
Sklízejte
Klíčky jsou hotové obvykle za 3 až 7 dní. Jakmile dosáhnou požadované velikosti a objeví se malé lístky, můžete je přemístit do lednice. Nebo přímo do salátu. Stačí je lehce propláchnout a rovnou konzumovat.
A co vybavení na klíčení?
Existuje několik způsobů, jak klíčit semena, a každý má své výhody:
Klíčící sklenice
Jednoduché a levné řešení. Jde o zavařovací sklenici s víčkem s otvory nebo speciální klíčící sklenici s mřížkou na odtok vody. Ideální pro mungo, čočku nebo brokolici.
Klíčící misky
Plastové nebo keramické nádoby se sítkem, které umožňují snadné proplachování a cirkulaci vzduchu. Dobré na menší semínka jako vojtěška.
Klíčící nádoby s více patry
Pokud chcete pěstovat různé druhy klíčků najednou, vyplatí se pořídit vícepatrovou klíčící věž, která umožní efektivní klíčení bez velké náročnosti na místo.
Nejčastější chyby při klíčení a jak se jim vyhnout
Klíčení skoro nejde zkazit. Může se ale stát, že vám to nevyjde. V takovém případě se nenechte odradit a zkuste to znovu!
Plíseň – vzniká, když jsou semena přemokřená a špatně větraná. Řešení? Časté oplachování, lepší cirkulace vzduchu.
Hořké nebo nepříjemné chutě – některé klíčky mohou chutnat zvláštně, pokud nejsou dostatečně propláchnuté. Voda je klíčem k úspěchu!
Semena neklíčí – buď jsou stará, nebo nemají dostatek vody. Každé semínko má omezenou dobu expirace a za pár let už ho třeba neoživíte.
Jak je jíst?
Klíčky jsou skvělé v tom, že se dají jíst na mnoho způsobů a vždy dodají jídlu čerstvost a extra dávku živin. Nejjednodušší způsob je přidat je do salátů, kde svou křupavostí a svěží chutí skvěle doplní zeleninu, avokádo nebo sýr. Já se přiznám, že jsem schopná je zobat přímo z klíčící misky místo popcornu. Výborně se ale hodí i na chléb s máslem, pomazánkou nebo třeba vejcem natvrdo – zvlášť pikantní ředkvičkové klíčky dodají svačinkám zajímavý říz.

Pokud máte rádi teplá jídla, můžete klíčky přidat do polévek nebo číny. Například mungo fazole se často používají v asijské kuchyni a skvěle doplní smaženou rýži nebo nudle. Brokolicové klíčky se zase hodí do smoothie, protože nemají příliš výraznou chuť, ale obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.
Klíčení je prostě skvělý způsob, jak si doma jednoduše vypěstovat něco zdravého a chutného bez složité péče. Navíc je to zábava – sledovat, jak semínka ožívají a rostou, je skoro jako malý zázrak přírody přímo ve vaší kuchyni.
A pokud vás domácí pěstování chytlo, můžete se posunout o krok dál a vyzkoušet i microgreens. Ty mají nejen skvělou chuť, ale i ještě vyšší obsah živin. Jak na ně? Podívejte se na náš článek o jejich pěstování a zjistěte, jak si jednoduše vypěstovat vlastní zelený záhonek na parapetu.