Jsou dobrá řeznictví, ale také špatná. A i když možná máte nějaký osvědčený zdroj, zkuste si šunku uvařit doma. Neriskujete nesprávný výběr a ještě si to užijete.

Šunka vepřová, šunka kuřecí, šunka krůtí…

Kterou si vybrat? Dnes nechci meditovat nad tím, která je lepší ani nechci řešit, zda jsou uzeniny zdravé. Každý, asi mimo vegetariánů či jinak vymezených strávníků, občas dostane chuť na šunku nebo nějakou jinou uzeninu. Není nic lehčího než jít do obchodu a pár deka si koupit. Bohužel, ne vždy si pak pochutnáme. Už se vám možná i stalo, že doma po rozbalení se z papíru nelinula tak hezká vůně, dokonce, že už druhý den, který šunka strávila v lednici, byla po rozbalení mokrá? A bylo po chuti.

Příprava domácí šunky je zážitek

Nejdřív si nakrájejte maso na větší kousky, část na menší a část na úplně malé kousíčky. Pak přidejte všechny ingredience (seznam a přesné množství najdete na konci tohoto článku) a dejte na 10 minut do robota na program na hnětení těsta. V receptu sice píšou, že to lze zvládnout i rukou, ale v dvojnásobném čase. To si nějak neumím představit. Myslím, že není v lidských silách u běžné hospodyně, aby toto fyzicky vydržela, i kdyby ruce střídala. Pak dejte směs do šunkovaru, doporučuji vyzkoušený šunkovar Presto s teploměrem od společnosti Tescoma, zavřete a uložte do lednice na 48 hodin. Následuje hodina a půl vaření v hrnci s vodou na 90 stupňů, pak fáze chladnutí. Konečně přichází slavnostní okamžik. Okamžik napětí. Vyndáte šunku ze šunkovaru a ukrojíte první kolečko. Mňam. Domácí šunka je prostě domácí šunka.

Nebojte se experimentovat

Doba našich babiček je sice dávno pryč, ale jejich kuchařský um a moudrost zůstává. Můžete zkusit míchat druhy masa, můžete přidat trochu česneku nebo mletého nového koření. Domácí šunkou se můžete blýsknout i před návštěvou nebo na párty s přáteli. Naservírovat ji jako součást obloženého talíře, udělat šunkové rolky nebo ji použít při vaření. Fantazii se meze nekladou.

A víte, co je na tom všem úplně to nejlepší?

Nakonec zjistíte, že to ani není časově tak náročné a šunkovar se brzy stane nedílnou součástí vaší kuchyně. A co že je na domácí šunce to nejlepší? Celý proces výroby máte pod kontrolou, od začátku do konce, a proto přesně víte, co jíte! 

Recept na ½ kg domácí šunku v šunkovaru:

500 g masa (vepřová kýta nebo kuřecí či krůtí prsa)

100 ml vody

0,5 lžičky moučkového cukru

7g soli

7g konzervační soli Praganda (lze koupit téměř v každé drogerii)

Postup najdete v článku. Domácí šunka se jistě dá uvařit i bez šunkovaru, ale já doporučuji si usnadnit práci a vsadit na vyzkoušenou značku. K vaření doporučuji šunkovar od firmy Tescoma.

Šunkovar pro domácí výrobu šunky
Šunkovar Presto s teploměrem vhodný k výrobě domácí šunky. Zdroj: www.tescoma.cz

Výroba šunky není náročná, ale potřebujete k ní šunkovar, naložené maso a mezi zahájením přípravy a chutným výsledkem jsou dva dny. Pokud chcete ale pohostit návštěvu, uvařit něco dobrého, stačí vám na to 2 hodiny. Tip, jak připravit skvělé kuře po indicku, si můžete přečíst jednom z našich článků zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close