Kuře a la Indie (recept)

Kuře na 100 + 1 mandli

Kuře na 92 mandlích

Ostré kuře na kokosu

Jednou, po návratu ze služební cesty, jsem zjistila, že je teprve cca 18,00 hodin a manžel se vrátí až večer kolem osmé. Jakožto vzorná manželka (vážně to bylo asi pomatení mysli, protože jsem nechtěla ani nové šaty, ani nové boty, ani vzít do divadla) jsem se rozhodla potěšit drahou svou polovičku dobrou večeří. Na rovinu, vařím ráda a vaření je pro mne relax, takže všechny ty ostatní kecy okolo berte s rezervou.

Bylo to jídlo, které jsme nedávno vařili u kamaráda, tedy on ho vařil a věděla jsem, že celá příprava i s nákupem trvá cca 5 hodin. Rozhodla jsem se, jako správná projekťačka, zjistit, zda se v tomto procesu dá dosáhnout časových úspor. 

Nákup surovin (18,11 hodin)

Zalovila jsem v hlavě, co všechno k tomu je třeba: kokos, mandle, nerozvařitelná rýže, chilli, kari, celé máslo, hodně cibule, česnek atp…. Zakoupila jsem potřebná množství a vydala se domů. Již před nákupem jsem samozřejmě nepodcenila dvojitou kontrolu plánu. Tedy jsem si zkusila telefonickou konzultaci. Bohužel jsem se kamarádovi nedovolala a tak jsem to riskla. 

Nákup surovin na vaření

Vlastní vaření (18,30 hodin)

Spařené a loupané mandle (dcera velmi pomáhala – mandle má ráda), přesný odpočet mandlí na 100+1 ks (matematika pro třetí třídu hrou), tření česneku se solí a s kari, hledání chilli a hrůzné zjištění, že jedna z ingrediencí chybí. Tady si můžete tipnout, pro co jsem musela doběhnout (18,46 hodin) znovu do obchodu. Výsledek, pokud nevíte, je dole u *).

Pokračování vaření (19,05 hodin)

Osmažení cibule na másle, přidání kuřecích kousků potřených česnekem, vaření kokosu a tisíce a tisíce dalších drobností. Zjištění, že mandlí zásadně ubývá a dcera se tváří roztomile i když provinile. 

Telefonát od kamaráda (19,46 hodin)

Co že jsem to potřebovala? Poděkovala jsem mu za dodatečnou psychickou podporu a pokračovala dál ve čtení oblíbené knihy od Isaaca Asimova – neboť projekt jel dle plánu, stopky běžely a já jako každý projekťák a kvalitář odpočívala.

Kamarád radí telefonicky

Stolování (20,23 hodin)

Příprava stolu, červené víno, okurkový salát s kefírem, ubrousky (svíčky ne – zas taková romantika to nebyla) a jdeme na to. Díky chilli ostrosti se mi brzy orosilo čelo. Přestože jsem po minulé zkušenosti dala chilli jen cca polovinu doporučené dávky. Manžel prohlásil, že je to mírně pikantní!!! Nevděk světem vládne.

Pokud máte kdokoliv chuť na indické jídlo tohoto typu, moje měření hovoří za vše. Čas od Startu do Servírování pokrmu je 2 hodiny 12 minut a to včetně zdržení 21 minut. Zdržení bylo na druhé kolo nákupu z důvodu zásadního lidského pochybení při startu projektu. 

Prostřený stůl patří k dobrému zážitku

Pro kuchařky zde recept na kuře po indicku:

1 kuře (nebo odpovídající počet různých kousků)
100+1 mandle
200 g strouhaného kokosu
250 g másla
4 cibule
6-8 stroužků česneku
3 lžičky chilli (pozor na to, jak moc pálivé čili papričky jsou, někdy stačí jen 1 lžička)
1 lžička koření kari
Trochu kmínu, zázvoru, citronové šťávy a soli

Návod:

Kuře očistíme a naporcujeme, česnek utřeme se solí a kari. Touto směsí potřeme kousky. Nakrájíme cibuli a osmažíme na polovině másla. Vložíme kuře (necháme krátce osmahnout/zatáhnout), podlijeme, přidáme kokos a na mírném ohni dusíme. Na druhé části másla lehce upražíme směs oloupaných mandlí, chili a ostatního koření a společně s citrónovou šťávou přidáme ke kuřeti. Dál dusíme do měkka.

Podáváme s vařenou rýží nebo podle chuti.

*KUŘE!!!


Vaření je velká zábava, ne vždy a pro každého. Já vařením relaxuji a asi to není až tak neobvyklé. Můžete si přečíst třeba jak jsme zkusili vyrobit domácí šunku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close