Portugalsko má kulinářské dědictví hluboce ovlivněné svou geografií a historií. Od svěžích mořských plodů po tradiční dezerty. Docela těžko se ty chutě v Portugalsku a zkušenosti s jídlem sdělují psaným slovem, ale pokusím se. Prostě nesmíte zapomenout ochutnat některá jídla, bez toho by návštěva Portugalska nebyla úplná.
Bakalhau (bacalhau)
Jedním z nejznámějších portugalských jídel je bakalhau (bacalhau). Základ tvoří sušené a solené tresky. Říká se, že v Portugalsku existuje více než 365 receptů na přípravu bacalhau, jeden pro každý den v roce. Ochutnala jsem na třech místech, lehce se to měnilo, ale všechno to bylo výborné. Možná i proto je považováno za neoficiální národní pokrm.
Pastis de nata (Pastéis de Nata)
Kromě mořských plodů je Portugalsko známé svými tradičními dezerty a sladkostmi. Pastis de nata (Pastéis de Nata), krémové koláčky s vrstvou křupavého listového těsta, jsou neodolatelnou pochoutkou, která se nejlépe podává posypaná skořicí a práškovým cukrem. Jsou velké asi jako naše cukroví – košíček, cca 5 cm. Ale chuťově je to úplně něco jiného, navrch křupavý a lámavý díky listovému těstu, uvnitř pudingově krémový. Když padnete ještě na teplý, to je tedy věc.
Frančesína (Francesinha)
Francesinha je tradiční portugalský sendvič, který pochází z města Porto. Je to bohatý a sytý pokrm, který v překladu znamená „malá Francouzka“, ale i přesto je hluboce zakořeněn v portugalské kultuře. Legenda praví, že tento sendvič vytvořil Portugalec vracející se z Francie, kde se inspiroval croque-monsieur. Ale doporučila bych ho zkoušet jindy než v létě, je to trochu pálivé a je toho hodně.
Ve skutečnosti je to obrovský sendvič nabitý spoustou věcí (párek alias klobása, šunka, přírodní plátek masa (já měla hovězí), několik plátků sýra. Navrch nám dali ještě volské oko a zalili to pálivou omáčkou. Jo a abychom neměli hlad, tak přidali velkou porci hranolek. Považuji to za jídlo pro celou rodinu, to se nedalo zvládnout.
Recept na Frančesínu:
Ingredience:
- Tenké plátky vepřového masa, hovězího, plátky šunky.
- Klobása
- Plátky středně zrajícího sýra
- Bílý toastový chleba (ten větší)
- Pikantní rajčatová omáčka
- Vajíčko
Postup:
Plátky masa, klobásu a šunku lehce osmažíme. Mezi plátky toastu dáme smažené maso, klobásu a plátek sýra. Celý toast také překryjeme plátky sýra. Pak se potře pikantní omáčkou – to je klasická rajčatová omáčka, ale přidá se pálivé koření a někdy i trochu alkoholu. Celé se to pak zapeče v troubě dokud se sýr nerozteče. Navrch se položí usmažené volské oko. Podává se s hranolkami okolo a s další porcí pálivé omáčky.
Recept na Bacalhau à Brás (treska à la Brás):
Ingredience:
- 500 g namočené sušené a solené tresky
- 500 g brambor (nakrájených na tenké pásky nebo jemně nastrouhaných)
- 1 velká cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 3-4 stroužky česneku (nasekané)
- 5 vajec
- Černé olivy (podle chuti)
- Sůl a pepř (podle chuti)
- Petržel (nasekaná, pro ozdobu)
- Olej (pro smažení)
Postup:
Tresku namočte do vody na 24-48 hodin před vařením, přičemž vodu měňte několikrát, abyste odstranili sůl. Po namočení tresku roztrhejte na kousky. V troše oleje na pánvi osmažte cibuli a česnek, dokud nejsou skleněné. Přidejte kousky tresky a smažte několik minut, dokud ryba není dobře propečená.
V hluboké pánvi rozehřejte dostatek oleje a smažte brambory dozlatova. Když jsou hotové, vyjměte je a nechte okapat na papírovém ubrousku.
K tresce a cibuli přidejte smažené brambory. Ve vedlejší misce rozšlehejte vajíčka a přidejte je do pánve. Míchejte, dokud nejsou vajíčka zcela usmažená.
Osolte, opepřete podle chuti a přidejte černé olivy. Podávejte teplé, posypané nasekanou petrželí pro ozdobu.
Někdy je možné tuto směs ještě zapéct v misce, navrch dejte trochu sýra.
Jasně, že chutě v Portugalsku můžou mít i více podob a tohle byla jen taková ochutnávka stejně tak jako ochutnávka Portského vína. Vše to souvisí s cestováním a to už je pro každého jeho volba. O cestování také máme články, třeba Aktivní dovolená, jak cestovat sami nebo cesta vlakem do Chorvatska.
Francesinha je pro Čechy trochu neobvyklé jídlo, hlavně v kombinaci s tou omáčkou… Pokud Porto zase navštívíte, zkuste tenhle vyhlášený podnik, kde ji mají vážně skvělou:
https://www.jidlonacestach.cz/francesinha-signature-dish-porta/
Pokud nebude chutnat odsud, pak asi odnikud 🙂