Knihy Pyramidy a Magický prazdroj. Obě o předurčení a jak se mu vyhnout.

Knihy Terryho Pratcheta Pyramidy a Magický prazdroj

Zvyknout si na knížky Terryho Pratchetta trvá asi tak dvě knihy, pak je to ale návyk na celý život. Uvidíte Zeměplochu v celé své nádheře a zjistíte, jak je to v reálu s hrdiny.

Dvě knihy, které jsou každá z jiné části Zeměplochy, ale obě o někom, koho nutí být někým, kým být nechce. Jak se tomu hlavní hrdinové postaví? Pratchettovsky a nepředvídatelně.

Upozorňuji, že níže se bude psát o obsahu knížek, takže to jsou vlastně SPOILERY a pokud si zrovna tyhle knížky hodláte přečíst, tak dál nepokračujte.

Pyramidy

Hlavní postavou je tu Těpic, dědic trůnu v Mžilibabě, malém zastaralé království se spoustou pyramid. Má to štěstí, že ho pošlou na studia do AnkhMorporku, největšího a nejproslulejšího města Zeměplochy. Ke studiu si vybral náročný obor v cechu vrahů. Učení ho baví a velmi vyniká zejména ve šplhání po čemkoliv. Studia úspěšně ukončí zkouškou ve které většina studentů propadne, rozumějme zemře. Když dojde k závěrečné části zkoušky, při níž se má zjistit, zda by byl schopen opravdu zabít, rozhodne se neuspět. Schválně střelu míří jinam, ta se však shodou okolností odrazí minimálně od tří věcí a skončí na správném místě.

Ve stejnou chvíli se ale začne odvíjet jeho další osud. V dalekém království umírá jeho otec a protože je zároveň bohem, na Těpice přenese některé své vlastnosti, včetně toho, že způsobuje aby ráno vyšlo slunce. Musí se okamžitě vydat domů i když se mu vůbec nechce. Je si vědom, že pyramidy a jejich stavby vysávají jeho domovinu a brání se zodpovědnosti a návratu ke starým praktikám.

Jeden ze spolustudentů, Mošty, ho díky svým známostem dopraví rychle domů. Tam má být vládcem, který je svázán prastrými zvyky a obyčeji, ke službám mu má být nápomocen vrchní kněz Dios. Ten si ale dělá sám co uzná za vhodné a vlastně Těpicovi vládnout nedovolí. Těpic tak rychle zjistí, že vládce je jen figurka za pozlacenou maskou a že lidé jsou zaostalejší než si uvědomoval

Pyramidy kniha Terryho Pratchetta

I kdyz je zásadně proti stavbě pyramidy, protože si pamatuje, že otec žádnou nechtěl, Dios mu ji vnutí. Zakázku na obrovskou pyramidu dostane, i když vlastně omylem, stavitel Ptakospar se syny. Mají však na stavbu tak krátký temín, že si musí nějak poradit. Poradí si výpočty a praxí, která vypadá jako kouzla. Je to ale tím, že pyramidy používají čas jako energii a ten dokáží různě převracet. Jen se v tom trochu vyznat.

Při jedné soudní při, kde znovu Dios naprosto překroutí Těpicova slova, se objeví dívka Ptraci. Má být hozena krokodýlům, protože odmítá pohřeb a smrt v pyramidě se zesnulým faraonem. Protože ani jako faraon nemůže Těpic Ptraci pomoct, stane se v noci opět „vrahem“. Pomůže ji díky svému umění z vězení a skryje ji v sarkofágu. Dios se může z takové věci zbláznit, ale zdá se, že tentokrát nevyhraje. Tepic se rozhodne z Mžilibaby prchnout a dostat tak Ptraci do bezpečí. Vezmou si na tu cestu velblouda jménem Ty Mrcha, který je náhodou i největším matematikem světa. Ve chvíli kdy prchají se stane nehoda při usazování vrcholového kamene nové pyramidy a Mžilibaba se ztratí. Zmizí a nikdo neví kam. Ptraci a Těpic jsou zachránění, ale Mžilibaba ne, navíc zjistí, že se tam nejde vrátit.

Pokoušejí se vše vyřešit s efébskými filosofy, ale není to jednoduché. Stejně tak se začíná schylovat k válce mezi dvěma zeměmi, kde dříve hranici tvořila právě Mžilibaba. Těpic ví, že to musí napravit. Co neví je, že v Mžilibabě ve stejnou chvíli ožili všichni jeho předci a ještě dávní a vymyšlení bohové. Dokonce i vševědoucí a nesmrtelný Dios prapadl panice. Mrtví panovníci však za své království cítí zodpovědnost a rozhodnou se spolupracovat a řádící bohy zastavit.

Těpic se snaží dostat zpátky domů, pokouší se zjistit, co se stalo od všech vědců okolo, ale valného úspěchu. V noci má vidinu s prvním faraonem, svým předkem, a rozhodne se vydat zpátky do pouště na Ty Mrchovi. Stejně jako před tisíci let, díky žízni, velbloud najde skulinku v časoprostoru a do Mžilibaby ho dostane.

Postupně, díky náhodám, i díky předkům zjistí, jak věci napravit. Zjistí taky, že za vším od počátku stál Dios, který díky pyramidám kradl čas a prodlužoval tak svůj život. Naštěstí pyramidy a jejich ovládání času skončilo tím, že na vrcholek té největší umístil s pomocí svých předků něco co, co vrátí věci do původního stavu. Čas se nějak zastavil, obrátil a srovnal. Jen Dios není k nalezení.

Začne nový věk. Těpic už ví, že nechce být panovníkem, ale tradice jsou tradice. Kde najít vhodného nástupce, který povede zemi do moderní doby? Musí to být někdo z královské krve, ale když nikdo nezbyl, je to těžké. Podle stejných snů i podle zápisu ve svitcích se zjistí, že Ptraci je jeho nevlastní sestra a vládu může převzít. Slíbí Těpicovi, že rozhodně začne s novinkami jako je kanalizace a měkké postele. Mžilibába se tak rázem probudí ze zastarelého způsobu života a vpluje do světa moderních zvyklostí a vynálezů. Těpic se může vydat objevovat svět a přitom se vždy má kam vrátit.

Magický prazdroj

Už jsme tu jednou měli, že osmý syn osmého syna je mágem (i když je to třeba dívka). Co se ale stane když se v linii vyskytne ještě jedna osmička? Osmý syn osmého syna osmého syna? Má být supermágem.

Otec supermága je mág už z podstaty. Ale umírá dřív, než svého osmého syna stihne věci naučit. U jeho skonu je Smrť a mág se ho pokusí ošidit. Převtělí se do kouzelnické hole, která je navíc neobyčejná, je totiž kovová. Tu hůl stine předat svému synovi a doufá, že díky jemu získá moc a sílu. Smrť však stanoví podmínku, jeho převtělení může trvat jen tak dlouho, dokud mág hůl vědomě neodmítne a nezbaví se jí. Je malá pravděpodobnost, že by se to stalo, žádný mág se své hole nikdy nevzdá.

Uplyne deset let a na neviditelnou univerzitu přichází supermág. Je to teprve chlapec a jmenuje se Peníz. Sílu supermága cítí všichni. Někdo se pokusí utéct, někdo bojovat, ale nikdo neunikne superkouzlům. Jediný, komu se podaří utéct, je Mrakoplas. Nejnenadanější mág naprosto skvělý v jednom, v útěcích pryč. V nejbližší hospodě se seznámí s dcerou barbara Cohena, dívkou Coninou, která by ze všeho nejvíc chtěla nebýt bojovnicí a zlodějkou, ale má to v genech. Čistě náhodou ukradla arcikancléřský klobouk a ten má svůj vlastní rozum. Donutí je vypravit se přes moře až do Al Kali. Tady se k nim přidá Nijel Trasořitka, který touží stát se barbarským hrdinou. Krásně se v těch věcech doplňuje s Coninou, ale to Mrakoplaš moc neoceňuje.

Magický prazdroj od Terryho Pratchetta

Mezitím zbylí mágové díky supermágovi dostali obrovskou moc a bojují proti sobě i proti všemu co se jim nezdá. Supermág má svou kovovou hůl, která mu radí a nehne se od něj ani na okamžik, stává se vládcem neviditelné univerziti i celého Ankh-Morporku. Nemá ale stále arcikancléřský klobouk.

Mrakoplaš, Conina i Nijel se na létajícím koberci zastaví v poušti. Tam Mrakoplaše postihne zvláštní stav a on se pokouší postavit vlastní magickou věž. Ne ale pomocí kouzel, protože on od Peníze žádnou moc nezískal. Staví ji ručně z kamenů co najde, jak to vypadá je jasné. Z tranzu ho vzbudí jeho přátelé a on si uvědomí přítomnost syrové magie a v nestřeženém okamžiku uletí na kouzelném koberci domů. Tam najde zničenou univerzitu, ze které zbyla jen věž. Ale v ní objeví knihovníka a veškeré magické knihy. Dokonce tu žije i patricij, i když je v té chvíli ještěrka.

Knihovník mu vysvětlí, že opět musí zachránit Zeměplochu. Že je to zase jen a jen na něm. Mrakoplaš neumí kouzlit a tak vše vsadí na ponožku, do které si dá cihlu. Tím chce supermága zastavit.

Supermág mezitím zničil (skoro) i bohy a vyvolal Jakokalypsu. To je horší verze Apokalypsy. Shodou okolností se ale barbarská dvojice Conina a Nijel potkají s jezdci Jakokalypsy a ukradnou jim koně. Tedy oni si je jen půjčili, ale museli. Protože džin z kouzelné lampy byl nějaký divný a zrovna moc jim nepomohl. Jen pro pořádek, jezdci Jakokalypsy jsou Smrť, Hlad, Mor a Válka.

Schyluje se k závěrečné bitvě/bitce. Mrakoplaš ponožkovou cihlou praští Peníze a jeho hůl, ale pak mu hrozí okamžitá smrt. Jenže v té chvíli i malému chlapci Penízovi dojde, že něco není v pořádku. Svět nemusí být krutý. Pustí se do sporu se svou holí – otcem a nakonec ho zavrhne než aby zabil nevinného Mrakoplaše. Tím dojde k naplnění osudu a Smrť má splněno. Jenže v té chvíli se otevře prostor do nereality a tam jsou nestvůry živíci se magií. Mrakoplaš Penízovi odtamtud pomůže, bohužel tam sám zůstane. Tedy ne úplně sám, v poslední chvíli za ním skočí jeho magické zavazadlo a to si poradí s kdejaou stvůrou….

Na Jakokalypsu nedojde. Jak asi, když jezdci nemají koně a navíc v hospodě je tak pěkně. Mrakoplaš je opět zachráncem Zeměplochy a Peníz nakonec odejde do vlastního supermágovského světa díky velkému kouzlu.


Knížky od Terryho Pratchetta patří k mým nejoblíbenějším. Jaké jsou, a kolik jich napsal, se můžete dočíst ve článku Pratchetovky – fantasy knížky plné humoru a ironie. Jednotlivé obsahy pak najdete taky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close