Nevěříte? Když jsem to slyšela poprvé, také jsem nevěřila. Vždyť základní ingredience v majonéze jsou jen dvě – olej a vejce. Pak už následují jen dochucovadla. A proč si myslíte, že jsem nazvala první článek ze série o vaření „Vaření je výzva“?

Majonéza je výzva

Jsou mezi námi lidé, kteří mají problém s některými surovinami, a i když by třeba rádi, prostě si je nemohou dovolit. Přesto se nechtějí vzdát svých oblíbených jídel, tradičních chutí. Mezi ně patří i majonéza. Ta se používá do salátů, na výrobu různých dresinků a nebo prostě jen jako čistá majonéza, do které si namáčíte hranolky nebo opečené brambory. A co když nemůžete použít vejce?

Tak jdeme na to

Nebudu vás už déle napínat. Jak už jsem uvedla na začátku, základní ingredience jsou standardně dvě: olej a vejce. My ale nahradíme vejce plnotučným mlékem. I mě spadla poprvé brada, když jsem to slyšela a trochu jsem se i bála majonézu ochutnat. Měla jsem obavu, že to bude něco odporného. Opak byl pravdou. Chuť byla dokonalá. Z oleje a mléka lze vytvořit klasickou majonézu.

Do vyšší nádobky nalijeme 2 dcl kvalitního oleje (já používám slunečnicový), přidáme 1 dcl plnotučného mléka, oboje v pokojové teplotě. Pak vezmeme tyčový mixér a dáme ho až na dno, zapneme a pomalu vytahujeme nahoru a dolů. Hotovo je za chvilku, odhaduji tak za 20 sekund. Pak majonézu ochutíme, postupně přidáváme lžičku octa, lžičku citronové šťávy, půl lžičky soli, půl lžičky cukru. Vše pořádně promícháme, případně přidáme ještě trochu některé z ingrediencí. Pokud chcete majonézu chuťově zvýraznit a třeba i trošku obarvit můžete lžičku citronové šťávy nahradit lžičkou dijonské hořčice.

Opečené brambory s majonézou

Jaký je rozdíl  mezi majonézou z vajec a z mléka

V podstatě žádný. Zkuste to. Zdravější asi není, pořád je základem olej. Snad jen absence stabilizátorů může být pozitivem. V lednici vám vydrží bez problémů i několik dní, nemusíte mít strach, že se zkazí. Nebojte se jí použít do salátu nebo pomazánek. Výborná je i s bylinkami nebo s česnekem. Vše už záleží na vaší kuchařské fantazii.


Pokud si chcete přečíst některý z dalších článků ze série Vaření je výzva, podívejte se třeba na ten úvodní. Vaření bez některých surovin není těžké, obtížné je dosáhnout přijatelné chuti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close