Květáková rýže? Co to jako je? Tuhle otázku jsem si napoprvé položila taky. Přemýšlela jsem, zda někdo usušil květák, rozemlel ho na prášek a pak vytvaroval zrnka rýže? Přeci jen dnes si můžeme koupit těstoviny z červené čočky, z cizrny, hrachu a jiných surovin…. tak proč ne rýži z květáku.
S květákovou rýží je to ale jednoduší. Nejedná se o žádný polotovar, který si koupíte a ohřejete nebo uvaříte ve vodě. I tak vám ale jeho příprava zabere jen pár minut.
Příprava květákové rýže
Ingredience a postup. Základem je čerstvý květák, který rozsekáte na malé kousky, asi velikosti zrnka rýže. Můžu doporučit k tomu využít kuchyňský robot, protože ručně to zabere výrazně delší čas. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a do něho nasypte nasekaný květák. Osmahněte na mírném ohni, stačí většinou tak 5-7 minut. Květák se prohřeje a ztratí tak svoji typickou lehkou nahořklost, kterou můžete u syrového květáku cítit. Přidejte trochu soli, pepře a pro zvýraznění chuti i trochu citronové šťávy nebo rýžového octa. S citronem či octem ale opatrně, abyste květák nepřekyselili. Osobně někdy pro oživení na závěr přidám ještě hrst nasekané petrželky nebo přílohu zpestřím jinými bylinkami.
![Květák v mixéru](https://www.supliky.cz/wp-content/uploads/2022/08/Kvetak-v-mixeru.jpg)
![Nasekaný květák](https://www.supliky.cz/wp-content/uploads/2022/08/Nasekany-kvetak.jpg)
![Příprava rýže](https://www.supliky.cz/wp-content/uploads/2022/08/Priprava-ryze.jpg)
Květákové halušky, lidově nazývané „květušky“
Postup je stejný jako u rýže, jen stačí květák nasekat na hrubší kousky a na pánvičce ho nechat prohřívat o chvilku déle. Navrch si pak dejte dokřupava opečenou anglickou slaninu (kdo se bojí tuků, může zvolit dietnější šunku), přidejte čerstvou brindzu. A je hotovo. A ještě jednu variantu mohu nabídnou (bohužel foto nemám), pokud rozsekáte květák naopak ještě více na drobno, můžete si udělat i květákový kuskus.
![Květáková rýže s tuňákem](https://www.supliky.cz/wp-content/uploads/2022/08/Tunak-s-kvetakovou-ryzi.jpg)
![Květákové halušky aneb květáková rýže trochu jinak](https://www.supliky.cz/wp-content/uploads/2022/08/Kvetakove-halusky-s-bindzou.jpg)
Neokoukaná příloha k jídlu je hotová za pár minut. Pokud se podíváte na výživové hodnoty, jste hluboko pod čísly, která se dočtete na sáčku s rýží. Málo kalorií, žádný zbytečný cukr. Pokud hledáte nizkokalorickou přílohu, pak je to přesně ono. Můžu doporučit i pro ty, kdo k redukci své váhy zvolili nějakou dietu (jako například KetoDiet) a následně nechtějí znovu přibrat. Květáková rýže, halušky i kuskus jsou ty pravé.
Nízkolakorická jídla (low carb) nejsou jen pro „dietáře“. Můžete si jimi zpestřit svůj jídelníček. Jsou často nápaditá a chuťově zajímavá. Pokud hledáte inspiraci přečtěte si náš článek Low carb ovocné knedlíky s jahodami nebo některý z receptů označený štítkem vaření či recepty.