Když už jsme se pustili na našem webu do receptů, pojďme se na to podívat i z jiné strany. V některých receptech řešíme omezení na vybrané suroviny, někde zase netradiční ingredience. Dnes přišly na řadu sacharidy. Nemusíme být přímo zapojeni do některé z diet, ale občas je dobré dát tělu trochu odpočinek a uvařit bez zbytečných cukrů.

K tomu nám dobře poslouží tzv. Low Carb strava. Low Carb je anglické označení způsobu stravování, kdy je výrazně snížen příjem sacharidů a naopak jsou navýšeny tuky, bílkoviny pak zůstávají v běžném množství. U nás se můžete setkat s českým označením „nízkosacharidová strava“. Úprava jídelníčku na low carb má svoje výhody ale i nevýhody. Je potřeba dodržovat určitá pravidla, jinak může přinášet i rizika. O tom si ale napíšeme v některém z dalších článků.

Receptem na ovocné knedlíky chci jen dokázat, že pokud se pustíte do „řízeného“ hubnutí nebo prostě chcete jen ubrat v množství sacharidů, které do sebe denně dostáváte, pak se nemusíte nutně vzdát sladkých jídel.

Recept na low carb ovocné knedlíky

V základu je to jednoduché. Ingredience obsahující sacharidy nahradíme jinými surovinami.

Ingredience na těsto:

250 g měkkého tvarohu

2 vajíčka

2 lžíce mandlové mouky

1 lžíce sójové mouky

2 lžíce psyllia

špetka soli

Náplň:

8 větších jahod

Ze surovin vypracujeme těsto a necháme ho asi 5 minut odpočinout. Nelekněte se, těsto je mnohem více lepkavé než jste zvyklí u běžného tvarohového těsta. Při práci budete mít jen trochu více olepené ruce, ale na chutí to nijak neubírá. Těsto rozdělíme na části, do každé vložíme jahodu a uválíme kulatý knedlík. Knedlíky vaříme asi 5 minut v mírně osolené vodě.

I servírování je důležité

A protože jíme i očima, hezky si knedlíky naservírujeme na talíř. Navrch nastrouháme třeba vlašské ořechy, ozdobíme nějakou tou jahůdkou a malinko polijeme čekankovým slazením. Pak už nezbývá než popřát dobrou chuť.

Změňte své zaběhnuté chování

Jídlo je zkrátka požitek. Myslím, že člověk se nemá trápit pocitem, co všechno si nemůže dopřát. Zkuste to prostě jen jinak, nebojte se inovovat. Nakonec zjistíte, že je snadné vystoupit ze stereotypu chování, který v kuchyni máte. Dejte si do dózy na pšeničnou mouku mouku mandlovou nebo sójovou, do další dózy psyllium a cukr schovejte je pro návštěvy. Uvidíte, že vám bez cukru bude lehčeji – na duši i po těle.


V dnešním receptu jsme kromě jiných surovin použili i psyllium. Chcete se o něm dozvědět více? Podívejte se na náš článek Co je to psyllium? A pokud hledáte inspiraci k vaření, zalistujte v kategorii našich receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close