Vaření je výzva. Vaření s omezením v surovinách a koření je ještě větší výzva. I dnes vynecháme maso, česnek a cibuli. Naopak využijeme často opomíjenou zeleninu, kterou je kapusta. Do dnešního receptu na kapustové muffiny nebudu psát přesné množství na gramy, každý si může poměr ingrediencí volit podle své chuti. Tak jdeme na to.

Krájíme, strouháme, mícháme

Uvařenou kapustu nakrájejte na menší kousky nebo nudličky. Oloupejte brambory a mrkev a ty nastrouhejte na hrubší nudličky. V misce smíchejte s vejci, přidejte sůl, majoránku, trochu pepře a zahustěte moukou. Hustota těsta by měla být podobná jako na bramboráky.

Pokud vaříte pro celiaka, pak můžete mouku nahradit například bezlepkovou rýžovou moukou, pokud chcete udělat veganskou verzi, vynechte vejce. Nebojte se být kreativní. Těsto můžete doplnit o další ingredience. Já občas přidávám i sojový granulát nebo batáty.

Pečeme kapustové muffiny

I při pečení můžete využít svoji fantazii. Já jsem použila silikonovou formu na muffiny. Stačilo jen vymazat jí olivovým olejem a do každé jamky umístit lžíci těsta. A protože mi ještě zbylo, udělala jsem pár placiček, to je ostatně vidět i na fotkách. Muffiny pečete asi 20 minut, podle toho, jakou máte troubu. Když povrch hezky zezlátne, je hotovo.

Servírujeme

Můžete si na talíř přidat zeleninu nebo si jídlo oživit salátem dle své fantazie. Kapustové muffiny či placičky jsou vhodné nejen jako hlavní obědové jídlo, udělat si je můžete třeba ke svačině. Jsou chutné i za studena.

Rekapitulace ingrediencí na kapustové muffiny: kapusta, mrkev, brambory, vejce, mouka, sůl, pepř, majoránka, olej.


Je to recept pro vegetariány, ale lze ho modifikovat i pro „masožravce“, stačí přidat na kostičky nakrájené uzené nebo slaninu. I když nejsem vegetarián, přesto vařím bez masa, cibule a česneku. Proč, to si můžete přečíst v článku Vaření je výzva. A ochutnali jste už někdy majonézu, ve které nejsou vejce? Že ne? Tak si jí zkuste sami vyrobit. Návod najdete v článku Majonéza bez vajec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close